Ohjelmat – paikkatieto

Paikkatieto

PaikkaOppi on paikkatietotaitojen, maantieteen ja ympäristön tutkimuksen opetukseen suunniteltu verkkopohjainen oppimisympäristö. PaikkaOppi on toteutettu Opetushallituksen rahoittamana oppimisympäristöjen kehittämishankkeena vuosina 2008-2012.

Oppimisympäristö tarjoaa koulujen käyttöön monipuolisia työkaluja, aineistoja ja tehtäviä paikkatietotaitojen perusteiden opetukseen sekä oman lähiympäristön tutkimukseen paikkatietomenetelmiä hyödyntäen.

PaikkaOppi Plus on Opetushallituksen rahoittama hanke vuosille 2014-2016. Hankkeessa kehitetään eri oppiaineille ja kouluasteille käytännönläheisiä pedagogisia toimintamalleja paikkatietoa ja PaikkaOppia monipuolisesti hyödyntäen.

Paikkatietoikkuna on julkinen, kaikille avoin ja maksuton verkkosivusto, jonne on koottu paikkatietoa ja asiaa paikkatiedosta.

Karttaikkuna

Karttaikkunassa voit luoda omia karttanäkymiäsi. Karttanäkymässä voi olla näkyvissä yhden tai useamman organisaation tuottamia karttatasoja. Karttataso on yhteen aiheeseen liittyvä kartta. Karttatasoon voi liittyä myös taulukkomuotoista tietoa kohteista.
Karttaikkunassa voit muun muassa: tallentaa karttanäkymän ja lähettää linkin siihen kaverille, julkaista tekemäsi kartan verkkosivuillasi, luoda teemakarttoja tilastollisten indikaattorien perusteella, tehdä kohdetiedoille paikkatietoanalyyseja.

QGIS

QGIS on käyttäjäystävällinen avoimen lähdekoodin paikkatietojärjestelmäsovellus (GIS) joka on lisensoitu käyttäen GNU-hankkeen yleistä lisenssiä. QGIS on virallinen Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) hanke. Sitä voi suorittaa Linux, Unix, Mac OSX, Windows ja Android ympäristöissä ja se tukee lukuisaa joukkoa vektori-, rasteri- ja tietokantaformaatteja ja -toiminnallisuuksia.

Grass

GRASS (Geographical Resources Analysis Support System) on alun perin Yhdysvaltain armeijan kehittämä paikkatieto-ohjelmisto. Ohjelma on tällä hetkellä ilmainen ja sitä kehitetään käyttäjien voimin.

Diva-Gis

Diva-GIS on ilmainen paikkatieto-ohjelma jonka avulla voidaan käsitellä ja analysoida esimerkiksi biodiversiteettidataa.

GPS visualizer

GPS Visualizer on ohjelma, jonka avulla GPS-laitteella otettuja pisteitä voidaan viedä Google Earthiin. Ohjelma konvertoi datan Google Earth -ohjelman vaatimaan muotoon.

Geoconv

Ohjelma koordinaattimuunnoksiin.