Maasto-opetuksen kehittämistyöpaja Lammin biologisella asemalla

Olin mukana opiskelijaedustajana Lammin biologisella asemalla 13.-14.12.2017 järjestetyssä BIOPEDA-hankkeen työryhmän kokoontumisessa. Paikalle oli kokoontunut toista kymmentä kenttäopetuksen asiantuntijaa. Ensimmäisenä päivänä järjestettiin työpajoja, joissa mietittiin ja edistettiin maasto-opetus.fi -sivuston sisältöä. Lisäksi katse suuntautui keväällä järjestettävään seminaariin ja siihen liittyviin käytännön asioihin. Kokoontumisessa oli rento tunnelma ja asioita saatiin hyvin vietyä eteenpäin.

Toisena kokoontumispäivänä käsiteltiin edellisen päivän työpajoissa esiin nousseita kysymyksiä ja keskusteltiin yleisesti maasto-opetussivuston sisällöstä. Professori Lauri Arvola luennoi Huippuvuorille suuntautuneesta tutkimusmatkasta, jossa osallistujina oli 70 kiinalaista lasta ja nuorta. Esitystä oli varsin mukavaa seurata ja heräsi ajatus, että olisi upeaa päästä Huippuvuorille. Matka on varmasti ollut huikea ja unohtamaton kokemus mukana olleille lapsille ja nuorille. Parhaimmillaan kenttäkurssit voivat tarjota tällaisia ainutlaatuisia elämyksiä luonnossa niin lähellä kuin kaukana. Kenttäkursseja ei pidä missään nimessä vähentää, vaan taata entistä enemmän mahdollisuuksia osallistua niille. BIOPEDA-hanke haluaa muun muassa tämän sivuston kautta tuoda esiin kenttäopetuksen tärkeyttä ja parantaa sen saatavuutta. Hankkeen yhtenä merkittävänä tavoitteena on lisätä kenttäopetusyhteistyötä eri yliopistojen ja tahojen välillä, jotta kenttäopetuksen järjestäminen ja tavoitettavuus helpottuvat.

Luennon jälkeen jaettiin työtehtäviä ja työstettiin keskeneräisiä asioita. Lopuksi kokoonnuttiin vielä yhdessä keskustelemaan yleisesti hankkeesta ja sivustosta sekä sovittiin työnjakoa jatkoa varten. Keskustelu oli aktiivista ja sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Oli innostavaa olla asiantuntevassa porukassa ja edistämässä näin tärkeää asiaa. Kiitos kaikille mukanaolijoille!

Josefiina Ruponen
Ympäristötieteiden maisteriopiskelija (HY)

Iloinen opiskelija työpajassa muiden osallistujen kanssa.
Opiskelijaedustajana maasto-opetusta kehittämässä. Kuva: Teemu Tahvanainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *